Izolare fonică - diminuarea sunetului atunci când acesta pătrunde prin fatadele clădirilor; într-un sens mai larg, un set de măsuri pentru reducerea zgomotului care pătrunde în incapere din exterior. O măsură cantitativă de izolare fonică a fatadelor, exprimată în decibeli (dB), se numește capacitate de izolare fonică. Cum se distinge izolarea fonică de cea a vibratiilor.
Izolarea fonică a zgomotului aerian se caracterizează printr-o scădere a nivelului sonor (vorbire, cântare, sunet TV) la trecerea printr-o bariera și este evaluată prin răspunsul de frecvență al izolației fonice în intervalul de frecvență 100-3200 Hz, ținând cont de fondul de absorbție a sunetului într-o incapere izolată.
Izolarea fonică a zgomotului de impact (pașii, mutarea mobilierului etc.) depinde de nivelul de sunet care apare sub tavan și este estimată de răspunsul în frecvență al nivelului redus de zgomot de impact în același interval de frecvență atunci când lucrați pe fatada cu un aparat de percutie (tapping machine), de asemenea ținând cont de fondul de absorbție fonică într-o incapere izolată.

Solutii de arhitectura pentru reducerea nivelului zgomotului:
1. Izolarea fonică începe cu o soluție arhitecturală și de planificare! Aceasta înseamnă că camera izolată fonic trebuie să fie amplasată cât mai departe de sursele de zgomot și vibrații (axul elevatorului, jgheabul de gunoi, camera de ventilație, băie etc.), nu numai pe orizontală, ci și pe verticală. Cu cât este mai aproape sursa, cu atât vor fi mai dificile și mai scumpe măsurile de izolare fonică ulterioare. În unele cazuri, amplasarea surselor puternice de zgomot în imediata apropiere de spațiilor protejate fonic fac imposibilă folosirea acestor spații în scopul propus și transformarea ulterioară a acestora.

Pereți izolatori fonici:
2. Constructiile izolate fonic trebuie să fie etanșe. Izolarea fonică nu tolerează crăpăturile și găurile, ca și coca unei bărci lansate în apă. Asigurați-vă că sigilați toate fisurile și scurgerile din pereti (locul instalarii accesoriilor electrice, conductelor de încălzire, jonctiunilor panourilor de podea și pereți etc.) cu un material de etanșare din silicon moale. Nu folosiți spumăne tencuita ulterior pentru a sigila găurile in pereti. Spuma poliuretanică nu este un material izolant fonic și, în plus, este foarte inflamabil.

3. Dacă este posibil, creșteți masa ingradirii. Cu cât este mai masiva este ingradirea, cu atât mai multă energie va consuma sunetulpentru „balansarea” acesteia și cu atât mai puțin sunet va fi re-emis în spatiu alaturat.
Dacă ingradirea este realizată cu ajutorul materialelor de gips-carton, atunci creșteți numărul de straturi de gips-carton și instalați o membrană MAD2 între ele, aceasta este cea mai simplă și ieftină modalitate de a crește greutatea.

4. Pereții dubli sunt mai eficienti comparativ cu structurile cu un singur strat. Valabil si pentru garduri realizate din materiale masive și structuri de cadre. Izolarea acustică sau excluderea fizică a conexiunilor dure cu amortizoarele de vibrații SENOR între partițiile cu două straturi reduce radical transmisia zgomotului și a vibrațiilor de la o parte a peretelui dublu la celălalt.
Izolarea fonică a unui perete dublu de cărămidă (cărămidă de 125mm-danofon-cărămidă de 125 mm) este întotdeauna mai mare decât cea a unui perete de cărămidă cu un singur strat de 250 mm.

Izolația fonică a partiției cadrului GKL pe două cadre independente de 2x50 mm este întotdeauna mai mare decât cea a partiției pe un cadru de 100 mm.

5. Este indicat de a umecta permanent cavitățile de aer în gardurile duble și pereții despărțitori. Chiar dacă ambele părți ale partiției sunt decuplate mecanic, există o conexiune elastică prin golul de aer. Un sistem oscilator masă-arc-masă (MPM) apare cu frecvența sa rezonantă, la care se observă o scădere a izolației fonice a gardului. Influența acestui fenomen nedorit poate fi redusă semnificativ prin umplerea golului de aer cu vată minerală acustică specială (dar nu cu o izolație arbitrară!). Aceasta duce la o scădere a frecvenței de rezonanță a sistemului MPM și o creștere a izolației fonice la frecvențe joase.

6. Daca nu este absolut necesar, este indicat de a nu reduce, numărul total de straturi a peretilor gips-carton. Izolarea fonică este crescută dacă se utilizează placări din materiale cu rigiditate diferită, de exemplu, placarea cu o grosime totală de 25 mm și o compoziție GKL de 15 mm + 9,5 mm este mai preferabilă comparativ cu o placare GKL de 12,5 mm + 12,5 mm. Utilizarea unui strat de material viscoelastic MAD2 între foile GKL permite amortizarea rezonanțelor nedorite care reduc izolarea fonică a partiției la frecvențe medii și înalte.

7. Izolare fonică este mai mare la pereții despărțitori, căptușiti cu materiale din tablă masive, dar flexibile. Prin urmare, utilizarea plăcilor de gips-carton cu densitate crescută și rigiditate mai mică (Danofon.MAD2.Fonodan.Acustidan) în garnituri este de preferat folosirea plăcilor de gips-carton standard.

8. Conexiunea intre elementele de acoperire este preferabila intre cadru si elementele cât mai puțin rigide posibil. Acest lucru poate fi obținut folosind garnituri elastice între placarea GCR și profilele metalice ale cadrului folosind o membrană Fonodan.

9. Partițiile cu cadru cu două fațete GKL au o izolare fonică mai mare comparativ cu partițiile cu trei fațete GKL (cu o grosime totală egală a partiției și aceeași grosime totală a straturilor GKL). Pentru a asigura o izolare fonică ridicată la frecvențe joase, nu construiți niciodată partiții cu trei placări!

10. Izolația fonică reală a gardului nu este proporțională cu valoarea indicelui de izolare fonică aeriană Rw. Indicele Rw este o caracteristică integrală care este utilizată numai pentru domeniul de frecvență 100-3150 Hz și este proiectată pentru a evalua zgomotul din casa (vorbire, radio, TV). Metodologia de calcul a indicelui Rw nu ține cont de prezența unor surse puternice de joasă frecvență în clădirile rezidențiale moderne: cinematografe de locuințe, echipamente de inginerie zgomotoase (ventilatoare, aparate de aer condiționat, pompe etc.). Este posibil ca o partiție de cadru ușor GKL să aibă un indice Rw mai mare decât cel al unui perete de cărămidă cu o grosime similară. În acest caz, partiția de cadru izolează mult mai bine sunetele unei voci, ale unui televizor de lucru, sunarea unui telefon sau a unui ceas de alarmă, dar sunetul unui subwoofer dintr-un home theater va reduce mai eficient un zid de cărămidă. Înainte de a construi partiții, analizați răspunsul la frecvență al surselor de zgomot existente sau potențiale. Atunci când alegeți opțiunile de proiectare pentru partiții, este recomandat să comparați izolarea fonică a acestora în benzi de frecvență din a treia octavă, în loc de indici Rw.

11. Izolarea fonică suplimentară a unui perete dispartitor masiv (cărămidă, beton, beton spumos, blocuri de gips, etc.) realizata cu ajutorul unui placaj de gips-carton pe un rulment crește,in cazul in care rama placată este fixată pe perete cu ajutorul unor montare speciale SENOR. Utilizarea elementelor de fixare elastice asigură o frecvență redusă de rezonanță a structurii și, ca urmare, duce la izolarea fonică ridicată la frecvențe joase.

12. Atunci când instalați o izolare fonică suplimentară a unei partiții masive, se recomandă fixarea placării GKL în jurul perimetrului, insa, fără a forma legături rigide, adică. fără dibluri, ancore etc. Dacă este necesară o rezistență mare la înveliș, atunci cadrul său trebuie fixat pe podea și tavan folosind amortizoare speciale SENOR. Această abordare elimină transmisia indirectă a zgomotului de la podea la suprafața placării izolate fonic.

13. Pentru a mări izolația fonică a pereților despărțitori de gips-carton (placarea pereților) este necesar:

de a construi partiții din gips-carton pe cadre duble independente;
montați căptușeala de izolare fonică cu ajutorul amortizoarelor de vibrații SENOR;
măriți pe cât posibil grosimea structurii (distanța dintre placare sau placare și perete);
măriți pe cât posibil distanța dintre profilele raftului;
măriți greutatea suprafeței placării cu materiale DANOSA;
aplicați placi din materiale din tablă masive, dar flexibile;
umpleti cadrul cu vată minerală acustică specială pe toată adâncimea;
aplicați straturi de materiale viscoelastice DANOSA ca parte a căptușelii;
Fixați pereții despărțitori (placări de perete) pe podea și tavan folosind amortizoare de vibrații SENOR

14. Izolarea fonică a pereților cu ferestre sau uși este practic determinată de izolarea fonică a deschiderilor, de obicei mai mică decât izolarea fonică a părții oarbe a carcasei. Concentrați-vă eforturile pe creșterea izolației fonice a ferestrelor și ușilor. Și apoi alegeți un design al partiției cu o capacitate adecvată de izolare fonică.


15. Atenție întotdeauna la izolarea căilor indirecte de propagare a sunetului de-a lungul structurilor adiacente ale clădirilor, conductelor de încălzire și alimentare cu apă, conductelor de ventilație de tranzit, spațiului comun al plafoanelor sau podelelor suspendate pe buștenii pentru încăperile adiacente.

Insonorizarea podelei:

16. Folosirea unei pardoseli plutitoare (șapă - strat elastic - suprapunere) duce întotdeauna la o creștere a izolației fonice de sus în jos. Nu încercați să construiți singur un etaj plutitor. Folosind o schemă binecunoscută, dar materiale care nu au fost verificate sau nu sunt adecvate pentru un anumit caz, este foarte ușor să „reglați” un podea plutitoare pe o frecvență de rezonanță nedorită. Astfel, în ciuda eforturilor mari și a costurilor financiare, nu numai că nu puteți crește, ci chiar puteți agrava izolarea fonică a podelei la unele frecvențe. Frecvența rezonantă a unui podea plutitoare proiectată corect ar trebui să fie mult sub 100 Hz.

17. Pentru a mări izolația fonică a podelei plutitoare cu o șapă de beton, este necesar:

măriți greutatea suprafeței șapa;
folosiți un strat izolant cu o valoare scăzută a rigidității dinamice cu ajutorul amortizoarelor de vibrații SENOR;
crește grosimea stratului izolant;
Separați șapa de suprafețele laterale ale pereților și podelelor cu garnituri elastice IMPACTODAN.
Trebuie reținut faptul că utilizarea unui material mai moale al stratului izolant crește eficiența podelei plutitoare, dar reduce stabilitatea și rezistența structurii șapă. Prin urmare, ca o rigiditate suplimentară, amortizoarele de vibrații sunt utilizate de la producătorul SENOR.
Image